Om projektet
Den gamla folkskolan är uppförd 1882 enligt ritningar av dåvarande stadsarkitekten Carl Theodor Malm. Utformningen är stram och symmetrisk med klassisk detaljering. Planlösningen gjordes utan korridorer. Många entréer från skolgården ledde direkt in till kapprum och klassrum och för övervåningen via trappa till samma planlösning.
Utvändigt är byggnaden välbevarad. Invändigt hade många ombyggnader genomförts, främst för att skapa invändig kommunikation och smårum för olika behov.
Vårt uppdrag rörde till att börja med en utredning om behov av skollokaler i ett större sammanhang som mynnade ut i en strategi att koncentrera den kommunala gymnasieskolans lokaler till Södra promenaden och att skapa samutnyttjande mellan de olika skolorna. Nästa steg var att bearbeta med Kristinaskolan för att skapa lokaler för Kungsgårdsgymnasiet som bedriver undervisning främst inom ekonomi och handel.
För att skapa en fungerande planlösning krävdes ett radikalt grepp. I byggnadens mittparti skapades en välkomnande entréhall som fungerar som samlingsplats för eleverna med café och studieplatser. I hallen byggdes en ny huvudtrappa till övre planet. De övriga lokalerna återställdes så långt som möjligt till ursprunglig planlösning. Alla sentida undertak och mellanväggar revs och ursprungliga taklister kom då fram. Ursprungliga socklar och foder fanns delvis bevarade och kunde kompletteras.
Trapphusen återfick sin ursprungliga materialkaraktär och kulörsättning. Exteriören restaurerades varsamt, många skadade detaljer kompletterades och fasaden avfärgades i ursprunglig kulör. En del av karaktären från en renovering på 1950-talet bevarades också. Kring skolan skapades en öppen parkyta med stram utformning som kan fungera som en del av Södra promenadens gröna miljö.